Ο αγρότης και ο πελαργός

Στα παλιά χρόνια έξω από τη μεγάλη πόλη ζούσε ένας νεαρός αγρότης. Οι γονείς του είχαν πεθάνει κι αυτός φρόντιζε το μικρό αγρό που είχε κληρονομήσει καλλιεργώντας ρύζι. Η ιστοριούλα δεν μας λέει ούτε το δικό του όνομα ούτε της πόλης –μόνο ότι ήταν καλοσυνάτος αλλά φτωχός.

Μια μέρα, καθώς πότιζε, ξαφνικά ένας πελαργός, χτυπώντας παράξενα τις λευκές φτερούγες του, έπεσε από τον ουρανό, σκούζοντας, στα πόδια του. Το όμορφο πουλί ήταν πληγωμένο: ένα βέλος είχε καρφωθεί κάτω από τη μία φτερούγα του. Ο νεαρός αμέσως έβγαλε το βέλος, ξέπλυνε την πληγή και της έβαλε λίγη λάσπη και φαρμακευτικά χόρτα. «Πρόσεχε τώρα καημένε μου» του είπε. «Πήγαινε στο καλό και μην πετάς σε κυνηγότοπους.» Ο πελαργός υψώθηκε αργά στον αέρα, έκανε τρεις κύκλους πάνω από τον αγρότη και με μια διαπεραστική κραυγή εξαφανίστηκε στα βάθη του ορίζοντα.

Μετά από λίγες μέρες, ο…. 

Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα 2023

“Vasudhaiva Kutumbakam”“Όλος ο κόσμος είναι μια οικογένεια”

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Η εκδήλωση καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2014 από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Από τότε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να τη γιορτάζουν παγκοσμίως. Πρόκειται για μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της αρμονίας, με κύριο γνώμονα την αγάπη για την ανθρωπότητα.

Η πρώτη γιορτή συνέβη στις 21 Ιουνίου 2014. Λέγεται ότι εκείνη τη μέρα, το Δελχί έμοιαζε με ένα γιγαντιαίο στούντιο! Χιλιάδες λάτρεις της γιόγκα από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν εκεί για να κάνουν την αγαπημένη τους γυμναστική ενώ εκατομμύρια άλλοι ασκήθηκαν από το σπίτι τους.

Πατήστε για τη συνέχεια….

Το νόημα του Πάσχα

Το Πάσχα που γιορτάζουμε, (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό που γιορτάζουν οι άνθρωποι), αλλά κανονικά θα έπρεπε να είναι η εσωτερική Ανάσταση της δικής μας Συνειδησίας. Έτσι, αυτό ας γιορτάζεται, για να θυμίζει ακριβώς την ανάσταση από τη συνηθισμένη κατάσταση σε μια ανώτερη κατάσταση.

Το Πάσχα των Εβραίων όπως γιορταζόταν (και ίσως γιορτάζεται ακόμα) ήταν για να θυμούνται την απελευθέρωση από τη σκλαβιά στους Αιγύπτιους, το πέρασμα μέσα από τη θάλασσα και μετά την έρημο και την άφιξή τους στη Γη της Επαγγελίας. Αυτό πολύ πιθανόν να είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο είναι γεγονός στις Γραφές των Ιουδαίων. Αλλά οι Αιγύπτιοι στα δικά τους χρονικά δεν ξέρουν τίποτα για αυτή την ιστορία….

https://vigla.gr/psychology/2050-to-noima-tou-pasha/

Κι αυτό θα περάσει 

Ένα περσικό παραμύθι για την δύναμη του εφήμερου

Ένας βασιλιάς ζήτησε από τους σοφούς του στην αυλή, «Φτιάχνω ένα πολύ όμορφο δαχτυλίδι για τον εαυτό μου. Έχω ένα από τα καλύτερα διαμάντια που υπάρχουν. Θέλω να κρύψω μέσα στο δαχτυλίδι κάποιο μήνυμα που ίσως να με βοηθήσει σε κάποια στιγμή απόλυτης απελπισίας. Πρέπει να είναι πολύ μικρό για να μπορεί να παραμείνει κρυμμένο κάτω από το διαμάντι στο δαχτυλίδι».

Πατήστε για τη συνέχεια….

Ο Γιόγκας (A’)

Το δημοφιλέστερο φιλοσοφικό σύστημα της Ινδίας είναι στη Δύση ο Γιόγκας.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος που έχει εξοικείωση με τη Βεδική Παράδοση είναι πως το όνομα “γιόγκα” στην Ελλάδα έγινε θηλυκό ενώ είναι αρσενικό “ο γιόγκας”.

Το δεύτερο πράγμα είναι πως αυτό το σύστημα παρουσιάζεται κοινώς ως σύστημα χαλάρωσης ή κάτι σαν Σουηδική γυμναστική αλλά ανατολικής προέλευσης. Αυτό ισχύει για πολλές οργανώσεις και σχολές σε πολλές χώρες στη Δύση. Αλλά σε άλλες χώρες τουλάχιστον πολλές από αυτές τις οργανώσεις φροντίζουν να εισάγουν και κάποια στοιχεία φιλοσοφίας και διαλογισμού.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.vigla.gr/2017/01/104.html?m=1